SDG Solar

Tarımsal Sulama GES

Tarımsal Sulama GES

Tarımsal sulama güneş enerjisi sistemleri (GES), sulama maliyetlerini düşüren, çevre dostu bir çözüm sunar. Çiftçilikte verimliliği ve ürün kalitesini arttırmanın en önemli unsurlarından birisi sulamadır. Ancak geleneksel sulama yöntemleri yüksek enerji gerektirmesi sebebiyle maliyetleri arttırır. Aynı zamanda çevresel etkileri de olumsuz yöndedir.

Tarımsal Sulama GES, güneş enerjisini sulama pompalarını çalıştırmak için kullanır. Doğru bir sistem kurularak sulama pompalarının enerji ihtiyacı tamamen karşılanabilir. Bu sayede şebeke elektriğine olan bağımlılık azaltılabilir. Ayrıca üretilen elektrik depolanarak güneş ışığının yetersiz olduğu zamanlarda veya gece de kullanılabilir.

SDG Solar tarımsal sulama ges projeleri, enerji sistemleri

Tarımsal Sulama Türleri

Tarımsal sulama güneş enerjisi sistemleri, genel olarak iki kategoride incelenebilir. Bunlar; elektrik enerjisi depolayan sistemler ve potansiyel enerji depolayan sistemlerdir.

1. Elektrik Enerjisi Depolayan Sistem

Tarımsal sulama güneş enerjisi sistemleri, genel olarak iki kategoride incelenebilir. Bunlar; elektrik enerjisi depolayan sistemler ve potansiyel enerji depolayan sistemlerdir.

2. Potansiyel Enerji Depolayan Sistem

Potansiyel enerji depolayan sistemlerde batarya kullanılmadığı için elektrik enerjisi depolanamaz. Bunun yerine gündüz güneş olduğu sürece su, bir depoda toplanır. Şayet depoda su varsa kullanıcı istediği zaman sulama yapabilir.

SDG Solar tarımsal sulama ges güneş enerjisi santrali

Şebeke Olmayan Yerlerde Tarımsal Sulama

Elektrik şebekesine erişimi olmayan veya uzak olan yerlerde tarımsal sulama büyük bir zorluk olabilir. Ancak güneş enerjisi teknolojilerini kullanarak hem sondaj işlemlerini gerçekleştirmek hem de sulama sistemlerini çalıştırmak mümkün.

Fotovoltaik paneller, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek sondaj makinelerini besler. Güneş enerjisiyle çalışan sondaj sistemleri yeraltı sularına ulaşır ve pompalar aracılığıyla tarım alanlarına taşınır. Bu sayede elektriğe erişimi olmayan tarımsal alanlar için sürdürülebilir, verimli ve yenilikçi bir sulama çözümü sağlanır.

Tarımsal Sulama GES’in Avantajları

  • Tarımsal sulama GES sistemleri, elektrik maliyetlerini minimize ederek çiftçilere tasarruf imkânı sunar.
  • Elektrik kesintileri veya altyapı sorunları nedeniyle sulama faaliyetlerinin aksaması riskini ortadan kaldırır.
  • Karbon ayak izini azaltarak, tarım sektörünün sürdürülebilir bir pratiğe kavuşmasına olanak sağlar.
  • Sulamaların düzenli ve kesintisiz yapılması sayesinde ürün verimliliğini arttırır.
  • Elektrik altyapısının yetersiz olduğu tarım alanlarında üretimin devamlılığına katkıda bulunarak kırsal ekonomiyi güçlendirir.
  • Hali hazırda kullanılmakta olan sulama sistemlerine ve teknolojilerine kolaylıkla entegre edilebilir.
  • Uzun ömürlü ve dayanıklı olmaları sayesinde yıllarca güvenilir bir enerji kaynağı sunar.
SDG Solar tarımsal sulama ges güneş enerjisi paneli sistemleri

Tarımsal Sulama GES Kurulumu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tarımsal sulama GES kurulumu yapmadan önce aşağıdaki detaylara dikkat edilmesi önemlidir.

  • Yıllık ortalama günlük güneşlenme süresi,
  • Günlük ortalama su gereksinimi (m³/gün),
  • Pompanın bulunduğu konumdan basma yüksekliği(m),
  • Detaylı fizibilite çalışması ve proje planlaması.

Tarımsal Sulama Sistemlerinde Hibe Desteği

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern sulama sistemlerinin kullanımını yaygınlaştırmak için hibe desteği verilmektedir. Başvuru konuları içerisinde; damla sulama, yağmurlama sulama, tamburlu sulama gibi sistemlerin yanında güneş enerjili sulama sistemleri de yer almaktadır.

Tarımsal sulama GES finansman planlaması yaparken devlet destekleri, hibe programları gibi finansal teşviklerden yararlanma imkânlarını araştırmak maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olabilir.

Sosyal Medyada Biz

Copyright © 2023. SDG Solar. Tüm Hakları Saklıdır.

error: Content is protected !!